Union Rijwielfabriek

Da's pas fietsen

Tijd van wereldoorlogen

Neef Wilhelmus

Het lag voor de hand dat de broers Berend-Jan, Jan en Evert uit de molenaarsfamilie Van den Berg ook molenaars zouden worden. Totdat hun neef Wilhelmus, die molenaarsknecht in Noord-Holland was, terug kwam naar Nieuwleusen. Hij reisde met een wel heel bijzonder vervoermiddel: de fiets! Toen Berend-Jan de fiets zag, wilde hij er meteen ook één hebben.

Nieuw vervoermiddel

Rond 1900 zag je nog niet veel fietsen. Daarom vatte Berend-Jan het plan op om fietsen te gaan verkopen. Om andere mensen enthousiast voor de fiets te maken, organiseerde hij samen met neef Wilhelmus fietstochtjes in de omgeving.

Fietsenfabriek

Ook de vader van de broers leek het verkopen van fietsen een goed plan. Daarom bouwde hij in 1904 aan de Dedemsvaart een winkel en een woonhuis om een fietsenwinkel in te beginnen. Er was goed nagedacht over de plek bij de Dedemsvaart. Zo dicht bij het water konden alle materialen die nodig waren per schip worden aangevoerd. In 1913 werd er een fabrieksgebouw geopend, waar fietsen gemaakt werden. Op de gevel stond: Union Rijwiel Fabriek Dedemsvaart.

Woningen

In 1920 werkten er al 100 man bij de fabriek. De broers Van den Berg zorgden goed voor hun werknemers. Ze lieten acht arbeiderswoningen aan de Burgemeester Backxlaan bouwen.

Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Union Rijwielfabriek uit tot een groot bedrijf. In 1964 maakte de fabriek de 1.000.000ste fiets. 20 jaar later had de fabriek al 4.000.000 fietsen gemaakt. Ondanks de vele fietsen, ging het steeds slechter met het bedrijf. In 2001 werd de fabriek gesloten. In 2009 verwoestte een enorme brand een groot deel van de oude fabrieksgebouwen.