Christelijke Landbouwhuishoudschool Oudewater

Vrouwenemancipatie

De Christelijke Landbouwhuishoudschool in Oudewater werd opgericht in 1947 door lokale agrariërs. Ze vonden dat boerendochters les moesten krijgen in de dagelijkse praktijk van het huishouden. Start van het eerste schooljaar op 1 mei 1947 in het gebouw De Kolk aan het Amsterdamse Veer.

De opleiding duurde minimaal twee jaar. De meisjes kregen Nederlands, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, naaien en koken. Later duurde de opleiding vier jaar en kwamen daar Engels, wiskunde, biologie en creatieve handwerken bij. Afhankelijk van het aantal vakken c.q. het niveau van het examen gaf het diploma toegang tot de vooropleiding voor de verpleging of voor tandarts- en dokters- en apothekersassistente. Ook de INAS was als vervolgopleiding populair. Veel meisjes werden bejaardenverzorgster of gezinsverzorgster.

Het gebouw De Kolk was al snel te klein. Op 24 mei 1956 werd een nieuw gebouw aan de Noord Linschoterkade (nummer 8) in gebruik genomen, dat was ontworpen door R. Visser. Daar hoorde ook een grote tuin bij, naar ontwerp van tuinarchitect D. Haspels uit Bussum, waarin de meisjes leerden om groenten te verbouwen. De tuin werd slechts enkele jaren als zodanig gebruikt.

In 1973 werden noodlokalen in gebruik genomen. De school kreeg in dat jaar ook een andere naam: Christelijke school voor LHNO 'De Brug'. De school is in 1990 opgeheven.