Een uniek samenspel van geschiedenis en muziek

Geschiedenis is meerstemmig en actueler dan ooit. Op History in Concert belichten Nederlands grootste muzikanten samen met tientallen musea thema’s uit de Canon van Nederland die vandaag weer opspelen of nog steeds impact hebben. Van hiphop tot opera: luister naar de exclusieve optredens van Blaudzun met Krontjong-muzikanten, Ellen ten Damme, Herman Pleij met de Nederlandse Opera Studio, Linde Schöne en Zwart Licht. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, opent deze unieke avond waar muziek en geschiedenis samenkomen. De presentatie van de avond is in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

Houd deze website en het Facebook-event goed in de gaten voor al het nieuws over de programma-onderdelen.

Koop nu je kaartje voor slechts € 15,50!
CJP-tarief is € 12,50.

Dinsdag 16 oktober 2018
19.00-23.00 uur
19.00 uur start foyerprogramma
20.30 uur start zaalprogramma

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht

Bestel direct kaarten!

Het programma

Zwart Licht

Dat het snel kan gaan, is in het geval van Zwart Licht een understatement. Eind 2007 besluiten producer Hayzee en rapper Akwasi samen een groep op te richten. Rapper Leeroy wordt als derde lid aan de formatie toegevoegd en nog geen anderhalf jaar na de oprichting is Zwart Licht een gevestigde naam binnen de Nederlandse hiphop. Met zijn geanimeerde rapstijl en dwingende aanwezigheid is Akwasi op het podium de onbetwiste frontman van de groep, al besluit hij in 2013 solo verder te gaan.

Maar dan is het 2018: de rapgroep komt weer bij elkaar en brengt het tweede album Bliksem uit. Toen ze begonnen waren het nog jongens, nu zijn het mannen. Op History in Concert gaan zij met hun muziek in op (de doorwerking van) het slavernijverleden.

Herman Pleij/Nationale Opera

Herman Pleij is emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1993 werd hij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat. Hij publiceerde verschillende boeken, zoals Meer Zuurs dan Zoets, Anna Bijns, van Antwerpen en Moet Kunnen. Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming. Hij is een graag geziene gast bij televisieprogramma’s als Pauw en De Wereld Draait Door.

Op History in Concert vertelt Pleij levendig over de Nederlandse Opstand. Jonge talenten van de Nationale Opera Studio zullen zijn verhaal luister bijzetten.

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme is misschien wel een van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment. Maar zij is veel meer dan dat. Ze is ook actrice, muzikant, stout meisje, circusartieste, vamp, componiste, danseres, schrijfster en Pippi Langkous. En dat is ze allemaal tegelijk. De ware magie is haar eerlijkheid. Hoewel haar verbluffende veelzijdigheid anders kan doen vermoeden, doet ze alleen maar waar ze werkelijk in gelooft. Ondanks haar duizelingwekkende maskerades, is ze altijd zichzelf. Ze is echt.

Ten Damme is een artieste pur sang, die met volle overgave leeft voor het podium, haar kunst en haar publiek. Op History in Concert brengt zij een ode aan belangrijke vrouwen uit de geschiedenis. (Foto Danny Ellinger)

Blaudzun/Krontjong

Johannes Sigmond, alias Blaudzun, is singer-songwriter. In 2008 debuteerde hij met een titelloos album dat werd omgeschreven als 'een soundtrack voor een lange, nachtelijke autorit'. Sindsdien pakte hij groter uit: zo speelde hij samen met het City of Prague Orchestra en in 2013 ontving hij een Edison voor beste mannelijke popzanger. Zijn vierde album, Promises of No Man's Land, werd grijsgedraaid op de radio en was tevens de track voor de dagelijkse hoogtepunten van de Olympische Winterspelen in Sochi.

Begin 2018 verscheen UP, het derde deel in Blaudzuns Jupiter-reeks. Op History in Concert zal hij samen met Krontjong-muzikanten de beladen geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië muzikaal verbeelden.

Linde Schöne

Uit het ogenschijnlijke niets was daar Linde Schöne (1993). De Nijmeegse zangeres tekent in 2014 bij Noah's Ark en werkt vanaf dan in stilte aan Liefde van de Vloer, haar debuut-EP die in september 2016 verschijnt. Gelijk na de release maakt Linde indruk met haar liedjes. Ze schrijft over liefde – de pijn en het geluk – vanuit wat een hiphop-mentaliteit lijkt. Deze combinatie zorgt samen met haar sterke uitstraling en goede live-performance voor een vliegende start. Na optredens bij onder meer DWDD en 3FM wordt haar show op Noorderslag beoordeeld als een van de beste van het festival.

Singles als Club Overleeft Wel, Sorry Maar en Liefde van de Vloer vestigen haar zodanig dat ze een halfjaar na haar debuut al voor een 3FM Award in de categorie Beste Artiest wordt genomineerd. Op History in Concert zet ze haar muziek in om te vertellen over Annie M.G. Schmidt.

Presentator: Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk (1960) is een Nederlands journalist en televisiepresentator. Sinds 2005 presenteert hij het succesvolle televisieprogramma De Wereld Draait Door. Daarnaast ontwikkelt hij spin-offs van het programma zoals het festival De Wereld Draait Buiten, Guilty Pleasures, DWDD University en het DWDD Pop-Up Museum.

Deze zomer presenteert Van Nieuwkerk het boekenprogramma Moby Dick, en op 16 oktober staat hij in TivoliVredenburg voor History in Concert.

Leo Blokhuis

Leo Blokhuis vindt zichzelf meer muziekliefhebber dan popprofessor, een titel die hem vaak wordt toegedicht. De liefde voor muziek (en zaken die daar mee te maken hebben) belijdt hij in zijn boeken, in het theater, in tv-programma's en op de radio (NPO Radio 2 en kxradio.nl). Zijn bekendste radioprogramma is natuurlijk de 'Top 2000 a Gogo'. Zijn theaterprogramma’s maakt hij meestal samen met zijn echtgenote Ricky Koole. In 2008 won hij de Pop Media Prijs voor zijn 'enorme feitenkennis' en zijn 'liefde voor het liedje'. In 2011 kwam daar de Gouden Tulp voor beste informatieve boek van het jaar bij, voor 'The Sound of the Westcoast'.

Op History in Concert geeft Blokhuis een klein college over het thema Opstand van de Maand van de Geschiedenis in muziek, natuurlijk begeleid door muziek.

Foyer wordt mini-museum

In de speciale foyerprogrammering hoor je achtergrondverhalen bij historische topstukken van de Canon, vind je een speakerscorner met historici, kun je genieten van historische proeverijen en meer. Luister onder andere naar historici van het Rijksmuseum in de speakerscorner, help het Allard Pierson Museum mee met het uitzoeken van archeologische vondsten uit Amsterdam, bewonder eeuwenoude relieken in de mini-tentoonstelling van Museum Catharijneconvent, swing op de muziek van een soldatenband van het Nationaal Militair Museum en ontmoet bijna levensechte hunebedbouwers van het Hunebedcentrum.

History in Concert is een initiatief van alle huidige deelnemers aan het Canonnetwerk:

Allard Pierson Museum, Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Museum Catharijneconvent, Museum Huis Doorn, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Archief, Nationaal Militair Museum, Paleis Het Loo, Rembrandthuis, Rijksmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Spoorwegmuseum, Tropenmuseum, Universiteitsmuseum Groningen, Watersnoodmuseum.

CJP en TivoliVredenburg zijn partners van History in Concert

Houd deze website en het Facebook-event goed in de gaten voor al het nieuws over programma-onderdelen en ticketverkoop!