Na het succes van vorig jaar vertalen ook dit jaar Nederlandse topmuzikanten historische thema’s naar muziek tijdens History in Concert in TivoliVredenburg. Shirma Rouse, Lucas Hamming, Jeangu Macrooy, Yentl en de Boer en De Nationale Opera Studio hebben zich laten inspireren door de Canon van Nederland en op zondagmiddag 13 oktober spelen zij eigen nummers en speciaal voor dit event geschreven muziek. De presentatie van de middag is in handen van Matthijs van Nieuwkerk, die niet alleen de musici interviewt maar ook in gesprek gaat met Fik Meijer en Jet Steinz en met historicus James Kennedy over de herijking van de Canon van Nederland.

Tickets: vanaf € 12,50, via TivoliVredenburg

Bekijk de teaser van History in Concert.

zondag 13 oktober 2019
13.30-17.00 uur

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht

Bestel direct kaarten!

Het programma

Zij/Hij

Aansluitend bij het thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Zij/Hij’, is er bijzondere aandacht voor vrouwengeschiedenis. Zo opent soulzangeres Shirma Rouse met een ode aan de onzichtbare vrouw in de geschiedenis. Zanger Jeangu Macrooy verdiepte zich in zijn overgrootmoeder. Als kind van Marrons – gevluchte tot slaaf gemaakten – groeide zij op in het oerwoud van het Surinaamse binnenland. Uit onvrede met het gevoerde beleid stichtte zij aldaar, samen met een aantal andere vrouwen, een eigen ‘vrouwendorp’. Muzikaal cabaretduo Yentl en de Boer richt zijn pijlen op Zeeland en de Watersnoodramp en speelt onder meer een nieuw, speciaal voor History in Concert geschreven nummer. Historicus Fik Meijer en schrijfster Jet Steinz gaan in gesprek over de rol van de vrouw in de Romeinse Oudheid. Hierbij verzorgt De Nationale Opera Studio twee aria’s, waarvan één speciaal is gecomponeerd voor History in Concert. Singer-songwriter Lucas Hamming gaat in op het Canonvenster Grachtengordel en verdiept zich in zijn wijk, de Jordaan, die rond de vorige eeuwwisseling een onvervalste sloppenwijk was.

Presentator: Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk (1960) is een Nederlands journalist en televisiepresentator. Sinds 2005 presenteert hij het succesvolle televisieprogramma De Wereld Draait Door. Daarnaast ontwikkelt hij spin-offs van het programma zoals het festival De Wereld Draait Buiten, Guilty Pleasures, DWDD University en het DWDD Pop-Up Museum.

Op 13 oktober staat hij in TivoliVredenburg voor History in Concert.

Museummarkt

Voorafgaand aan het programma presenteren de Canonmusea hun collecties aan de bezoekers in de museummarkt in de foyer, waar zij presentaties, mini-exposities en workshops aanbieden!!

Tijden:
13.30 uur: deuren open
13.30-15.00 uur: museummarkt: foyerprogrammering door musea Canonnetwerk
15.00-17.00 uur: hoofdprogramma

Canon van Nederland en Canonnetwerk

De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Dit Canonnetwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon te zien is. De komende jaren groeit het netwerk verder uit, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland.

History in Concert 2019 is een initiatief van alle huidige deelnemers aan het Canonnetwerk:

Allard Pierson Museum, Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum, Rijksmuseum van Oudheden, Tropenmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Paleis het Loo, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Spoorwegmuseum, Nationaal Archief, Universiteitsmuseum Groningen, Museum Huis Doorn, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Watersnoodmuseum, Museum Het Rembrandthuis, Airborne Museum, Archeon, Rijksmuseum Twenthe, Dordrechts Museum, Fries Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Haags Historisch Museum, Hof van Nederland, Joods Cultureel Kwartier, Limburgs Museum, Nationaal Monument Kamp Vught, Rijksmuseum Muiderslot, Slot Loevestein, Vestingmuseum Naarden, Teylers Museum, Zeeuws maritiem MuZEEum.

De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.