Het landschap aan tafel

door Martijn Schoots

Het verhaal en de plek

In juni 1580 raken Spaanse en Staatse troepen verwikkeld in een slag bij Venebrugge, nabij Hardenberg. De slag is beschreven in het canonvenster Slag op de Hardenbergerheide. De locatie is niet toevallig. Venebrugge was lange tijd een belangrijke schakel in de handelsroute tussen Zwolle en het Duitse achterland omdat men alleen hier de oversteek door het omliggende moeras kon maken, als een brug door het veen.

Het kunstwerk

Het kunstwerk 'Het Landschap aan Tafel' bestaat uit een eikenhouten tafel met stoelen. Niet voor niets is gekozen voor eikenhout als materiaal. Vanwege de duurzaamheid maar vooral ook vanwege de eiken die langs de hele Hoogenweg staan. Op het tafelblad is een gravure aangebracht, een abstracte plattegrond van het gebied bij de Venebruggerschans. Hierop is aangegeven hoe Staatse en Spaanse legers door het landschap trokken.

De plaatsing van de stoelen om de tafel, en vooral de plaatsen waar de stoelen niet aan tafel staan, bieden kijkrichtingen naar het omliggende landschap. Het ontwerp brengt zo de verhalen van de plek aan tafel bij de hier pauzerende fietser. De blik op de Hardenbergerheide, de Hoge Gronden, de Venenbruggerschans, de Stobbenhaarweg en de Loozensche Linie stimuleren de verbeeldingskracht van passanten. De tafel als kijkinstrument waar de verhalen van vroeger en nu samenkomen en worden besproken.

De kunstenaar

Sinds 2002 zelfstandig is Martijn Schoots werkzaam als ontwerper/kunstenaar en werkt veel met andere disciplines samen (architecten, planologen, ecologen, sociaal geografen). Het landschap, de openbare ruimte is het onderwerp van zijn werk. Het uiteindelijke ontwerp ontstaat vaak door een onderbelichte en poëtische kwaliteit van de plek beleefbaar te maken voor gebruikers en passanten. Voor meer informatie over Martijn Schoots: www.martijnschoots.nl.

Het kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van het project Canonkunst onder leiding van het Kunstenlab uit Deventer en financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.