Canonmuseum

Beeld en Geluid

Beeld en Geluid presenteert een topstuk dat het venster De televisie uit de Canon van Nederland illustreert. Meer over topstukken en activiteiten vind je hieronder.

Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed.

Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1
Hilversum

www.beeldengeluid.nl

Topstukken

Het Hondenhok. Een van de eerste tv’s in Europa

Phillips start in 1950 met de massaproductie van een van de eerste tv-modellen voor de consumentenmarkt. In Nederland wordt het een populair toestel doordat de introductie ervan gelijk opgaat met het begin van televisie, vanaf 2 oktober 1951. De aanschafprijs van 785 gulden is fors, maar er zijn weinig alternatieven op de markt. De TX 400 U krijgt vanwege zijn vorm de bijnaam Hondenhok.

Om een plek te veroveren op de Europese markt moet Philips eerst in eigen land genoeg toestellen afzetten. Daarom begint het bedrijf in 1948 met experimentele uitzendingen die in Eindhoven en omgeving te ontvangen zijn. Het Philips-toestel in de experimentele fase had ook een bijnaam. Die werd het Hondje genoemd, omdat zijn vorm enige gelijkenis vertoont met een mooi zittende hond.