De Dorpskerk van Leusden-Zuid In 1825 maakten Amersfoortse predikanten en de…

De Reformatie, een religieuze tweedeling in Leusden

De Dorpskerk van Leusden-Zuid
In 1825 maakten Amersfoortse predikanten en de kerkenraad van Leusden plannen voor een nieuwe kerk. De oude vervallen kerk in Oud Leusden was geen geschikte plaats omdat daar maar zeven huizen stonden. De kerk moest dichter bij de bevolking van Leusden worden gebouwd. Aanvankelijk werd er gedacht om te bouwen in de nabijheid van Bavoort. Toen de boer van boerderij De Oude Bieshaar een hoekje land ter beschikking stelde werd er besloten om daar te bouwen.

De nieuwe kerk, de Nederlands Hervormde Dorpskerk in Leusden-Zuid, werd gebouwd met behulp van een landelijke subsidieregeling. Evenals vele andere kerken uit die tijd werd de Dorpskerk opgetrokken in de neoclassicistische bouwstijl. De Dorpskerk is een Rijksmonument.
De kerk werd in 1828 plechtig in gewijd door de Amersfoortse dominee Breyl. Een jaar later kreeg Leusden na twee eeuwen weer een eigen predikant in de persoon van ds. P. C. Ribbeck. Rond deze kerk ontstond mede door toedoen van de invloedrijke protestantse families De Beaufort en Van Hardenbroek een hechte protestantse gemeenschap.